Help! Mijn kind heeft moeite met wennen op het KDV

Auteursrecht: anoushkatoronto / 123RF Stockfoto

In mijn werk als pedagoog, heb ik vaak met ouders en pedagogische medewerkers gesproken over kinderen die moeite hebben met wennen op het kinderdagverblijf. Moeite bij het afscheid nemen, verdrietige momenten gedurende de dag en vaak ook bij het ophalen komen er de nodige emoties uit. Maar wat doe je dan? Want als ouder zit je niet met een heel fijn gevoel op je werk, als je weet dat je kind het moeilijk heeft. Anderzijds weet ik dat iedere pedagogische medewerker niets liever wil dan alle kinderen blij op de groep te zien. Hierbij een aantal tips om het wennen/veilig voelen wat soepeler te laten verlopen:

Voor de ouder/verzorger
1. Jouw kind voelt zich natuurlijk het aller-veiligst bij jou! Jij bent zijn referentiekader. Dus als jij het ontzettend moeilijk vindt om afscheid te nemen, dan zal je kind dat haarfijn aanvoelen. Zorg er voor dat je dus zo relaxed mogelijk bent;
2. Loop door de groep met je kind en benoem de plekken waar je kind regelmatig zal zijn, bijvoorbeeld: “Kijk, hier is de box.  Zie jij daar ook de groene bal liggen?”. Doe dat dus ook met de plekken waar de verschoning, de voedings- en slaapmomenten plaatsvinden. En vergeet niet de pedagogische medewerker!  Neem er de tijd voor en zorg er voor dat je kind de tijd heeft om het in zich op te nemen;
3. Neem even een moment om ergens in de groep te zitten. Benoem hetgeen wat je kind ziet, bijvoorbeeld: “Ik zie dat jij naar Pim kijkt. Hij speelt met een rode auto” etcetera. Hiermee vergroot je het gevoel van veiligheid;
4. Neem altijd afscheid van je kind. Als jij er steeds tussen uitglipt zonder te zeggen dat je gaat, dan zal je kind de volgende keren juist aan je blijven vastklampen. In mijn ogen mogen kinderen ook echt even verdrietig zijn als je weg gaat. Het is ook voor hen even moeilijk;
5. Houd het afscheid kort, krachtig en liefdevol. Benoem wat je gaat doen, waar je heen gaat en wanneer je weer terug komt en geef natuurlijk een kus of een knuffel. Als het moment daar is, ga dan ook en vertrouw er op dat de pedagogische medewerker er voor jouw kind zal zijn;
6. Maak na het lezen van deze tips een afspraak met de pedagogische medewerkers van het kinderdagverblijf. Vertel hen dat je graag met hen wil bespreken hoe jullie het samen soepeler kunnen laten verlopen. Wellicht handig om deze tips uit te printen en aan hen te laten lezen.

Voor de pedagogische medewerker
1. Ouders willen maar al te graag hun kind net zo gelukkig op het kinderdagverblijf zien als thuis. Sta open voor een gesprek als zij dit bij jou aankaarten. Mooier is natuurlijk als je zelf het initiatief neemt om met de ouders van het desbetreffende kind te zitten. Ouders zullen dat het gevoel hebben dat jij hun kind ècht ziet!
2. Denk na over hoe jullie er samen voor kunnen zorgen dat het kind zich veiliger en gelukkiger zal voelen. De investering zal van beide partijen moeten komen;
3. Ken de kracht van het benoemen. Een kind voelt zich echt veiliger als jij jouw eigen handelingen benoemt, maar ook die van het kind. Zo weet een kind wat jij gaat doen, maar ook dat jij hem of haar ziet. Hoe fijn is dat?
4. Zorg er voor dat je je handen vrij hebt op het moment dat de ouder afscheid neemt en dat je klaar staat om het kind liefdevol te ontvangen met een knuffel;
5. Als het kind verdrietig is, erken dit door te zeggen dat je het ziet! Kinderen mogen hun emoties tonen; het is juist goed dat het er even uit komt!
6.  Na het knuffelen kun je een kind uitdagen om te gaan spelen. Ga er eerst even rustig bij zitten en plaats speelgoed in de buurt van het kind. Het is niet de bedoeling dat je het kind gaat vermaken, maar je kunt wel laten zien hoe je bijvoorbeeld met de auto’s kunt spelen. Kinderen imiteren gedrag!

Heb je nog vragen na het lezen van mijn tips, mail mij dan gerust: info@childfulness.nl

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply