Moederschap & Earthday

Het moederschap heeft mij zo veel moois gebracht, maar ook een heleboel zorgen. Ik vraag mij bijvoorbeeld af in wat voor een wereld mijn dochter later zal opgroeien? Op welke manier kan ik nu vandaag de dag bijdragen aan dat zij het over 20, 40, 60 jaar nog steeds goed heeft? Wat moet ik doen om er voor te zorgen dat zij in een leefbare omgeving kan wonen en kan genieten van de natuur?

Twee dagen geleden heb ik ‘A plastic ocean’ op Netflix gekeken. Een shockerende documentaire over de hoeveelheid plastic dat rond dobbert in onze oceanen. Het plastic waar niet alleen dieren in verstrengeld raken, maar het ook daadwerkelijk opeten. Ze verwarren het bijvoorbeeld met plankton, kril of andere kleine visjes. Tijdens deze documentaire worden verschillende dieren dood aangetroffen, waarna hun maaginhoud onderzocht word. Deze dieren zijn niet aan ouderdom gestorven of door ‘moeder natuur’.

Deze dieren zitten vol met plastic! Het is niet te meten hoeveel plastic er in onze oceanen aanwezig is, maar we weten wel dat de aanwezige hoeveelheid al een immense impact begint te hebben. Het plastic wat terecht komt in de oceaan breekt niet af. Het breekt wel, maar dan in hele kleine stukjes, waarna wij het microplastic noemen. Deze kleine stukjes plastic hebben de mogelijkheid om allerlei chemicaliën aan te trekken die er aan vast blijven plakken. Vervolgens worden deze stukjes opgegeten door verschillende dieren (krabben, schildpadden, walvissen en de allerkleinste visjes). De kleine visjes worden weer opgegeten door de grote vissen en uiteindelijk belanden die vroeg of laat een keer op ons bord. Tadá the catch of the day: een verse hormoon verstorende micro plastic vis. Zeer zorgwekkend toch?

Vandaag is het ‘Earth day’. Een dag waar wij stil staan bij onze consumenten gedrag en de invloed daarvan op onze wereld. Wat betekent Earth day voor mij? Dat ik;
– stil sta bij mijn koopgedrag en het effect daarvan op de natuur;
– op zoek ga naar ecologisch verantwoorde producten ter vervanging van plastic;
– vandaag veganistisch eet.

Ik kan het niet helpen, maar waarom staan wij eens per jaar stil bij onze moeder aarde? Is dat voldoende? Ik ben in ieder geval erg benieuwd wat Earth Day voor jullie betekent.

We don’t inherit the earth from our ancestors, we borrow it from our children.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply